Türkiye'de Lisansüstü Tezlerde Kullanılan Gelişimsel Değerlendirme Araçlarının İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 182 / PDF İndirme: 137

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7601616

Anahtar Kelimeler:

Çocuk Gelişimi, Gelişim, Gelişimsel Değerlendirme, Gelişim Testi

Özet

ÖZET

Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme içerisindedir. Büyüme ve gelişme sürecinde olan çocuğun gelişiminin değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Çocuk gelişimi çalışmaları; çocuklar hakkında gerçekçi beklentiler geliştirilmesine, gelişim süreci boyunca çocukların normal davranıştan sapmalarının hemen fark edilmesine ve uygun yönlendirmenin yapılmasına yardımcı olur. Çocukla çalışan uzmanlar, çocukların gelişimlerini formal ve informal araçlar kullanarak değerlendirebilmektedir. Ülkemizde standardizasyonu yapılmış ve/ya yapılmamış ölçme araçlarıyla gelişimsel değerlendirme yapılmakta ve bu araçlar kullanılarak yapılan çalışmalar alan yazında yer almaktadır. Ülkemizde bebeklik ve erken çocukluk dönemine yönelik önemli sorunlardan birinin bu dönemde yer alan çocukların gelişimsel değerlendirmelerinin zaman zaman bilimsel geçerliliği olmayan yöntemler kullanılarak yapılması olduğu belirtilmektedir. Bu sebeple çocukları değerlendirmeye yönelik yapılan çalışmalarda kullanılan gelişimsel değerlendirme araçlarının belirlenmesine yönelik yapılan araştırmalar önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda yapılan araştırmada, Türkiye’de lisansüstü tezlerde kullanılan gelişimsel değerlendirme araçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemiyle yapılmış ve örneklemin belirlenmesinde ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi tarafından arşivlenen lisansüstü tezlerde gelişimsel değerlendirme araçlarının kullanılmış olması ve tezin son on beş yılda yayınlanmış olması çalışmada ölçüt olarak kabul edilmiş ve bu ölçütü karşılayan 298 lisansüstü tez incelemeye alınmıştır. Bu araştırma bulgularına göre Türkiye’de yaygın olarak standardizasyonu yapılmış gelişimsel değerlendirme araçlarının kullanıldığı, en sık kullanılan gelişimsel değerlendirme aracının “Denver II Gelişimsel Tarama Testi” ve “Ankara Gelişim Tarama Envanteri” olduğu, gelişimsel değerlendirmenin sıklıkla hastane ortamında yapıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Örneklem grubu açısından incelendiğinde, yaygın olarak erken çocukluk dönemindeki çocuklarla çalışıldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, gelişimsel değerlendirme, tek bir araca indirgenmeyecek kadar önemlidir. Gelişimsel değerlendirmenin kapsamlı olduğu ve değerlendirme sonucunun çocuk ve ailenin hayatını etkilediği dikkate alınmalıdır.

Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme içerisindedir. Büyüme ve gelişme sürecinde olan çocuğun gelişiminin değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Çocuk gelişimi çalışmaları; çocuklar hakkında gerçekçi beklentiler geliştirilmesine, gelişim süreci boyunca çocukların normal davranıştan sapmalarının hemen fark edilmesine ve uygun yönlendirmenin yapılmasına yardımcı olur. Çocukla çalışan uzmanlar, çocukların gelişimlerini formal ve informal araçlar kullanarak değerlendirebilmektedir.

 

Ülkemizde standardizasyonu yapılmış ve/ya yapılmamış ölçme araçlarıyla gelişimsel değerlendirme yapılmakta ve bu araçlar kullanılarak yapılan çalışmalar alan yazında yayınlanmaktadır.  Ülkemizde bebeklik ve erken çocukluk dönemine yönelik önemli sorunlardan birinin bu dönemde yer alan çocukların gelişimsel değerlendirmelerinin zaman zaman bilimsel geçerliliği olmayan yöntemler kullanılarak yapılması olduğu belirtilmektedir. Bu sebeple çocukları değerlendirmeye yönelik yapılan çalışmalarda kullanılan gelişimsel değerlendirme araçlarının belirlenmesine yönelik yapılan araştırmalar önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda araştırmada, Türkiye’de lisansüstü tezlerde kullanılan gelişimsel değerlendirme araçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemiyle yapılmış ve örneklemin belirlenmesinde ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi tarafından arşivlenen lisansüstü tezlerde gelişimsel değerlendirme araçlarının kullanılmış olması ve tezin son on beş yılda yayınlanmış olması çalışmada ölçüt olarak kabul edilmiş ve bu ölçütü karşılayan 298 lisansüstü tez incelemeye alınmıştır. Bu araştırma bulgularına göre Türkiye’de yaygın olarak standardizasyonu yapılmış gelişimsel değerlendirme araçlarının kullanıldığı, en sık kullanılan gelişimsel değerlendirme aracının “Denver II Gelişimsel Tarama Testi” ve “Ankara Gelişim Tarama Envanteri” olduğu, gelişimsel değerlendirmenin sıklıkla hastane ortamında yapıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Örneklem grubu açısından incelendiğinde, yaygın olarak erken çocukluk dönemindeki çocuklarla çalışıldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, gelişimsel değerlendirme, tek bir araca indirgenmeyecek kadar önemlidir. Gelişimsel değerlendirmenin kapsamlı olduğu ve değerlendirme sonucunun çocuk ve ailenin hayatını etkilediği dikkate alınmalıdır.

 

 

Referanslar

Bayhan, N. P. (2016). Erken müdahalede her şeyin başlangıcı: Çocuk gelişimi, tarama, değerlendirme ve tanılama. In: Erken müdahalede ilk aşama: Tanılama. Baysal MN, Güçiz Doğan B, ed. s.68-69. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.

Bertan, M., Haznedaroğlu, D., Koln, P., Yurdakök, K., Güçiz, B. D. (2009). Ülkemizde erken çocukluk gelişimine ilişkin yapılan çalışmaların derlenmesi (2000-2007). Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 52(1), 1-8.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri. 20. Baskı, Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Carman, K.B., Kayhan, M., Bilge, U., Dinleyici, M., Balcıoğlu, H., Yarar, C., Dinleyici, E., Ünlüoğlu, İ. (2017). Aile hekimlerinin gelişimsel tarama testleri hakkındaki bilgi düzeylerinin ve uygulama alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Osmangazi Tıp Dergisi, 39(3), 44-48.

Child Development National Core Curriculum. (2016). Çocuk Gelişimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı 2016. https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/egitim_ogretim_dairesi/Ulusal-cekirdek-egitimi-programlari/cocuk_gelisimi_cekirdek_egitim_programi.pdf

Demirci, A., Kartal, M. (2012). Çocukluk dönemine ait önemli bir sorun: Gelişme geriliği ve erken tanının önemi. The Journal of Turkish Family Physician, 3(4), 1-6.

Doğan Keskin, A., Karaaslan, B. T. (2022). Çocukların gelişimlerinin değerlendirilmesi ve özel gereksinim raporlarının düzenlenmesi sürecinde çocuk gelişimcinin rolü. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 54(3), 487-496.

Işıkoğlu Erdoğan, N., Canbeldek, M. (2017). Erken çocukluk eğitiminde ölçme ve değerlendirme. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17 (3), 1306-1327.

İnce, H., Say, G.N., Başaran, A., Çağlar Akoğlu, S., Bekaroğlu, A., Taşdemir, H.A. (2022). Konuşma geriliği etiyolojisinde rol oynayan faktörlerin çocuk nörolojisi perspektifinden incelenmesi. Türkiye Çocuk Hast Derg, 16, 264-269.

Johnson, S., Marlow, N. (2006). Developmental screen or developmental testing?. Early human development, 82(3), 173-183.

Karaaslan, T. (2016). Gelişimin değerlendirilmesi, izlenmesi ve desteklenmesinde klinik ve iletişim beceri eğitimi neden gereklidir?. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 4(2), 17-31.

Koç Başaran, Y. (2017). Sosyal bilimlerde örnekleme kuramı. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5 (47), 480-495.

Kurnaz Adıbatmaz, F.B., Özyürek, A. (2019). Erken çocukluk döneminde gelişimsel değerlendirmenin önemi: GEÇDA sonuçları örneği. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(18), 1321-1344.

Lipkin, P.H., Macias, M.M. (2020). Promoting optimal development: identifying infants and young children with developmental disorders through developmental surveillance and screening. Pediatrics, 145(1), e20193449. https://doi.org/10.1542/peds.2019-3449

Morelli, D.L., Pati, S., Butler, A., Blum, N.J., Gerdes, M., Pinto-Martin, J., Guevara, J.P. (2014). Challenges to implementation of developmental screening in urban primary care: a mixed methods study. BMC Pediatrics, 14(1), 1-11.

Öztürk Ertem, İ. (2005). İlk üç yaşta gelişimsel sorunları olan çocuklar: üç sorun ve üç çözüm. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 6(02), 13-25.

Rydz, D., Shevell, M. I., Majnemer, A., Oskoui, M. (2005). Topical review: Developmental screening. Journal of Child Neurology, 20(1), 4-21.

Salık, H., Aral, N (2022). Türkiye’de çocuğu tanıma ve değerlendirmede kullanılan standart testlerin incelenmesi. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(1), 15-30.

Smith, J.T. (2014). Erken çocukluk döneminde gelişim. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Tunçeli, H. İ., Zembat, R. (2017). Erken çocukluk döneminde gelişimin değerlendirilmesi ve önemi. Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi, 3(3), 1-12.

Turkish Language Association (2022). Sözlük. https://sozluk.gov.tr/

Yükseköğretim istatistikleri. 2021-2022 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistikleri https://istatistik.yok.gov.tr/

Yayınlanmış

2023-02-04

Nasıl Atıf Yapılır

ARAL, N., ÖZTÜRK, N., & DOĞAN KESKİN, A. (2023). Türkiye’de Lisansüstü Tezlerde Kullanılan Gelişimsel Değerlendirme Araçlarının İncelenmesi. GEVHER NESİBE TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ, 8(1), 84–90. https://doi.org/10.5281/zenodo.7601616

Sayı

Bölüm

Makaleler