Stabil Angina Pektorisli Hastalarda Arteriyel Sertlik Ve Aort Augmentasyon İndeksinin Koroner Arter Hastalığı İle İlişkisi
Özet Görüntüleme: 119 / PDF İndirme: 65
DOI:
https://doi.org/10.46648/gnj.236Anahtar Kelimeler:
Koroner arter hastalığı, Augmentasyon indeksi, Arteriyel sertlikÖzet
Amaç: Birçok çalışmada hipertansiyon, inme, kardiyovasküler olaylar ve mortalitenin bağımsız bir prediktörü olarak arteriyel sertlik belirtilmiştir. Ancak koroner arter hastalığı (KAH) ciddiyeti ile arteryel sertlik arasındaki ilişki halen açık değildir. Bu çalışmada arteriyel sertlik belirteci olan augmentasyon indeksi ile KAH ve yaygınlığı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya herhangi bir kronik hastalık öyküsü olmayan 20 sağlıklı kontrol grubu ile koroner risk profilleri değerlendirilerek koroner arter hastalığı ön tanısı ile koroner anjiografi planlanan toplam 80 hasta (22 kadın, yaş ortalaması 59±8) dahil edildi. BP+ Central Blood Pressure CardioScope II cihazı ile tüm olguların arteryel sertlik belirteci olan augmentasyon indeksi (AIX) ölçüldü. Koroner anjiografi ile değerlendirilen hastalarda Gensini skoru hesaplandı.
Bulgular: AIX hasta grubunda % 131 (79-198mmHg), kontrol grubuna % 72.5 (69-96mmHg) olarak saptandı (p<0,001). Hasta grubunda AIX ile Gensini skoru, LDL-kolesterol, vücut kitle indeksi ve HbA1c arasında pozitif korelasyon olduğu gözlendi. Yapılan ROC analizinde AIX için eğri altında kalan alan (AUC) 0,701 (P<0,001) hesaplandı. AIX normalin %121 üzerinde iken %94,8 duyarlılık ve %80,9 özgüllük ile koroner arter hastalığını öngörmekteydi.
Sonuç: Çalışmamızda, koroner arter hastalığı ve ciddiyeti ile arteriyel sertlik arasında ilişki saptanmıştır. Koroner arter hastalığı öngörmede augmentasyon indeksi düşük maliyet ile etkin bir şekilde kullanılabilir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.